Website-uri sponsorizate

Utilizatori online

Avem 136 vizitatori și niciun membru online

Dictionar SEO (search engine optimization)

Acquisition
Termen folosit in internet marketing pentru a descrie momentul in care un vizitator al website-ului devine un client/cumparator competent. In general este momentul in care un vizitator:

    * Cumpara un produs
    * Furnizeaza date de contact si este interesat de produs sau
    * Se inscrie pentru a primi newsletter-ul

Alt Text
Prescurtarea de al alternative text care este o proprietate a tagului img in care se prezinta o descriere a imaginii, vizibila atunci cand mouse-ul este peste acea imagine sau cand nu se incarca imaginea in browser.

BackLinks/LinkBacks
Link-uri catre website-ul tau, link-uri ce pot sa fie plasate atat in interiorul propriului website, cat si pe alte website-uri.

Blog,Blogger
Un blog este esentialmente un jurnal web. Activitatea de updatare a blog-ului poarta denumirea de ”blogging”, iar cineva care intretine blog-urile este un ”blogger”. Blog-ul este de regula updatat zilnic folosind un software care permite oamenilor cu putina sau chiar fara experienta in acest domeniu sa intretina blog-ul. Post-urile dintr-un blog sunt in cele mai multe cazuri ordonate in ordine cronologica iar cele mai noi adaugari au trasaturile cele mai dominante.

Breadcrumbs
O forma de a naviga printr-un website web care arata in mod ierarhic structura link-urilor. In interiorul website-ului locatia curenta este indicata printr-un lant de link-uri ce sunt structurate in mod ierarhic plecand de la pagina principala (home page). Un astfel de lant de link-uri atrata in felul urmator: Acasa > Produse > Haine > Haine femei.

Broken links
Link-uri din interiorul unui website web care atunci cand sunt accesate deschid o pagina noua ce contine anumite erori.

Captcha
Este o imagine reprezentand un grup de litere si cifre, destinate introducerii de catre utilizator, asemenea unui cod. Aceasta metoda este folosita pentru a stopa submitarile automate la directoare, fiind foarte dificil pentru o masina sa interpreteze imaginea respectiva si sa obtina o informatie corecta. Captcha-urile pot reprezenta si parole, folosite pentru combaterea postarii automate sau spam-ului cu comentarii la un post.

Click through
Procedeul de a da click pe un link ce apare in pagina de rezultate intoarse de un motor de cautare, vizitand astfel website-ul indexat de motor. Acest link este unul important deoarece prin intermediul lui se primesc pe website vizitatori de pe motoarele de cautare.

Cloaking
Tehnica de ascundere a continutului paginii. Presupune aratarea unei pagini optimizate motoarelor de cautare sau directoarelor si a altei pagini utilizatorilor si este o metoda legitima de a impiedica furtul continutului optimizat, insa motoarele de cautare considera asta spam.

De-listing
Scoaterea paginilor web din baza de date a unui motor de cautare, pentru ca acesta sa nu le mai indexeze. Indepartarea aceasta poate avea mai multe cauze, cum ar fi: faptul ca serverul unde este hostat website-ul nu este de incredere sau au fost folosite tehnici de spam.

Dead Link
Un link ce nu conduce catre nici o pagina sau website, probabil din cauza ca serverul este cazut, sau pagina a fost mutata, sau chiar nu mai exista. Multe motoare de cautare au anumite tehnici pentru a scoate in mod automat din cautarile lor astfel de linkuri, dar pentru ca paginile web se inmultesc foarte rapid este din ce in ce mai greu pentru motoarele de cautare sa verifice existenta unor astfel de linkuri. Raportand aceste “dead link”-uri vom ajuta motorul de cautare. Aceasta se poate face submitandu-le.

Deep linking
Link catre continutul situat in paginile web aflate in adancimea arborelui website-ului. Poate fi si link direct catre pagini individuale din interiorul website-ului, dar nu catre home page.

Destination page
Pagina care apare atunci cand un vizitator da click pe un rezultat oferit de catre un motor de cautare sau pe un banner.

Directory enhancement
Selectarea celei mai apropiate categorii dintr-un director web si crearea unei descrieri bogate in cuvinte cheie ce prezinta continutul unui website web sau a unei anumite pagini web.

Dirty url
Url al unei pagini web, care este lung, complex, dificil de citit, greu de scris si de adus aminte, contine caractere neconventionale cum ar fi semnul egal (=), semnul intrebarii (?), ampersand (&). In general spiderii motorelor de cautare nu indexeaza pagini ce au un astfel de url si ele prezinta un risc foarte mare in ceea ce priveste securitatea aplicatiei web.

Domain
Resursele internet sunt organizate pe domenii. Domeniile sunt dispuse pe mai multe nivele ierarhice, nivelele inferioare adesea se refera la anumite website-uri dintr-un domeniu de nivel superior. Cea mai semnificativa parte a adresei este la sfarsit, de exemplu domeniile de pe primul nivel ierarhic se termina in .com, .edu, .gov, .org (care la randul lor se impart pe arii de folosire, de exemplu .edu.ro, .edu.fr). Exista de asemenea si o impartire a domeniilor pe zone geografice, acestea facand parte din primul nivel ierarhic (de exemplu .ar, .ca, .fr, .ro etc.) fiecare referindu-se la o anumita tara. Din punct de vedere al motoarelor de cautare relevant este faptul ca fiecare website sa aiba domeniul sau.

Doorway Page
O pagina web optimizata pentru un anume motor de cautare si/sau pentru un anumit cuvant cheie, care este redirectata catre pagina reala. Aceste pagini sunt folosite de cele mai multe ori pentru a fi siguri ca adevaratul continut va fi gasit.

Duplicate Content
Pagini web distincte ca design, dar cu aproape acelasi continut, care pot atrage penalizari din partea motoarelor de cautare.

Dynamic Content
Se refera la o pagina web cu un continut care se schimba in mod automat, sau bazate pe continutul unei baze de date, sau informatia utilizator. Uneori este posibil sa recunoastem acesta tehnica daca url –ul se termina in .asp, .cfm, .cgi sau .shtml . Este posibil sa avem un continut dinamic folosindu-ne si de pagini .html, .htm care in mod normal sunt pagini statice. Motoarele de cautare indexeaza paginile cu un continut dinamic la fel ca cele cu un continut static, cu toate ca ele nu indexeaza de obicei url-uri ce contin caracterul ‘?’.

Ghost website
Un website care nu a mai fost updatat de mult timp. Astfel de website-uri nu reprezinta acelasi lucru cu website-urile abandonate. Acest gen de website-uri contin explicatii in care se precizeaza ca ele nu au mai fost updatate de mult timp, dar nu au fost sterse deoarece ele contin informatii folositoare / informatii cu valoare istorica.

Google Bombing
Metoda de a obtine un mare numar de backlinks, bazata pe creerea de link-uri catre o pagina web, link-uri ce au ca text, fraze cheie. In acest fel pagina respectiva se va regasi in rezultatele motoarelor de cautare pe aceste fraze cheie . De exemplu cautati "miserable failure" pe Google si veti avea parte de o surpriza.

Google Dance
Odata pe luna Google isi updateaza baza de website-uri web indexate. Acest lucru poarta denumirea de Google Dance si poate sa dureze cateva zile - de obicei tine de pe 20 pana pe 28 ale fiecarei luni.

Google juice
Calitatea, puterea sau avantajul pe care un website le dobandeste odata cu pozitionarea in primele pagini de rezultate oferite de Google.

Inbound Link
Linkuri plasate in interiorul altor website-uri catre website-ul tau.

IP Delivery
Acesta tehnica spam prezinta un continut diferit al paginii in functie de adresa IP a clientului. Este foarte greu sa vezi paginile ascunse folosind acesta tehnica, pentru ca adevarata pagina este vizibila doar daca adresa IP este aceeasi cu (de exemplu) cea a spider-ului.

Keyword
Cuvant care face parte din query.

Keyword Density
O pagina web trebuie sa aiba un continut relevant pentru domeniul de activitate. De obicei ’keyword density’ se refera la cat de mult se repeta ’keyword phrase’ in body-ul paginii web. Algoritmii motoarelor de cautare vor pozitiona mai bine un website ce contine ‘keyword phrase’  dupa care cauta un vizitator.

Keyword Phrase
Fraza ce face parte din query.

Link Anchor Text
Textul vizibil (posibil subliniat) al unui link.

Link checker / Link validator
Un program care scaneaza website-ul web cu scopul de a identifica link-urile moarte, nefunctionale (dead links). Cele mai multe programe de acest gen genereaza un raport ce include o lista cu toate link-urile moarte din website.

Link farm
O colectie de link-uri ale unor pagini ce nu au legatura cu website-ul care le gazduieste. Aceasta ferma de link-uri este folosita pentru a creste link popularity -ul, page rank -ul si este considerata spam de multe motoare de cautare.

Link Popularity
Link Popularity este modul de a masura popularitatea unui website pe internet determinata de numarul si calitatea link-urilor ce vin dinspre alte website-uri catre el. Aceasta ajuta la cresterea Page Rank-ului.

Manual submission
Procesul de a submita manual o pagina web intr-un director web sau motor de cautare. Pe langa acesta submitare manuala, in ultimul timp au aparut foarte multe solutii software care realizeaza acesta submitare in mod automat. Submitarea manuala este considerata de multi singura forma de a inscrie corect un website intr-un director web sau motor de cautare, cu toate ca unele servicii si programe care ofera submitare automata au inceput sa fie considerate optiuni viabile.

Meta refresh
Este un tag HTML care este folosit pentru a relua sau a face refresh unei pagini web la un anumit interval. De cele mai multe ori acest tag se foloseste pentru a redirecta in mod automat un utilizator catre o alta pagina web. Cele mai multe motoare de cautare penalizeaza astfel de redirectari. Exemplu:

<meta http-equiv="refresh" content="5; URL=http://noua adresa">.

Acesta linie de cod introdusa in head-ul paginii web va redirecta in 5 secunde acesta pagina catre noua adresa.

Mirror Sites
Acesta tehnica presupune a avea mai multe copii ale website-ului sau ale paginilor web pe mai multe servere. Aceasta tehnica este adesea tratata ca spam de catre motoarele de cautare pentru ca influenteaza relevanta paginilor in motorul de cautare.

Misspellings
Greseli de ortografie ale cuvintelor dupa care se realizeaza interogarile facute pe motoarele de cautare. Unii webmasteri isi optimizeaza website-ul pentru unele cuvinte scrise gresit cu scopul de a atrage mai multi vizitatori.

Orphan page
O pagina web ce nu are nici un link catre ea.

Page views
De fiecare data cand un vizitator acceseaza o pagina web aceasta vizita este numarata ca un "page view", chiar daca acelasi vizitator intra pe acceasi pagina 5 minute mai tarziu.

PageRank For Money
Procesul de cumparare sau vanzare de link-uri ale unor pagini web cu un ridicat PR cu scopul de a imbunatati PR altor pagini.

Paid Inclusion
Unele directoare web cer o taxa pentru a lua in considerare includerea website-ului dumneavoastra in baza lor de date (in special website-urile comerciale). In unele cazuri, prin plata acestei taxe nu se garanteaza acceptarea in director a website-ului respectiv.

Pay-per-click
Pay-Per-Click este o forma de plata pentru publicitate, facuta cunoscuta in special pe motorul de cautare Overture (altadata GoTo). Conceptul este destul de simplu. Se liciteaza pentru a fi plasat in sau in apropierea partii de sus a rezultatelor cautarii pentru un cuvant cheie sau fraza. Se asteapta ca cineva sa faca un click pe link-ul listat, aceasta inseamna ca o companie plateste o suma determinata de bani de fiecare data cand motorul de cautare le trimite un vizitator. In plus, rezultatele din partea de sus a paginii de pe Overture, sunt de asemenea listate si in rezultatele altor motoare de cautare(de cele mai multe ori sunt listate ca "sponsored" sau "featured" rezultate). Google are o versiune asemanatoare de PPC (AdWords Select).

Post
Un articol al blogului, a adauga un articol blog-ului (a posta).

Query
Cuvant, fraza sau un grup de cuvinte, ce pot fi combinate folosind si alta sintaxa utilizate pentru localizarea paginilor web in search engine sau in directoare.

Reciprocal link
Schimb de linkuri intre doua website-uri web. Astfel de link-uri pot ajuta foarte mult la cresterea de page rank si link popularity, insa poate fi daunator in cazul in care se formeaza o ferma de linkuri (link farm).

Relevancy
Gradul in care continutul unei pagini web returnata de catre un motor de cautare concorda cu fraza cheie dupa care s-a realizat interogarea.

Robots.txt
Robots.txt este un fisier plasat pe server si indruma spiderii motoarelor de cautare ce parte din website sa viziteze, sa indexeze. Pentru mai multe detalii urmariti link-ul Robots.txt.

Saturation Analyzer
Se refera al numarul de pagini ale website-ului indexate de catre motoarele de cautare. In functie de aceasta ne vom da seama cat de mult a indexat un motor de cautare din website.

Scored keyword phrase
Numele dat unei fraze cautate, ce a fost inregistrata de un sistem care tine evidenta numarului de interogari pe fraza cheie, cunoscut si sub numele de scor.

Search Engine
Un server sau mai multe servere dedicate indexarii paginilor web, colectionarea rezultatelor si returnarea lor in functie de cererea facuta. Indexarea paginilor se face cu ajutorul unor spiders. Cele mai importante search engine sunt: Altavista, Excite, Hotbot, Infoseek, Lycos, Northern Light si Webcrawler. De mentionat ca Yahoo este director si nu search engine. De altfel, termenul de search engine este folosit pentru a descrie atat directoarele cat si search engine.

Search engine friendly
Proprietate a unei pagini web de a fi agreata de catre motoarele de cautare. Pagina este construita si optimizata pentru a avea ca rezultat o mai buna pozitionare in motoarele de cautare. Asemena pagini au un continut bogat in cuvinte cheie si sunt structurate astfel incat indexarea lor sa fie facuta cu usurinta.

Search Engine Market
Marketing-ul unui website web prin motoarele de cautare, fie prin imbunatatirea pozitiei pe care o ocupa in SERP, fie prin listarea platita sau facand o combinatie intre aceste doua lucruri si alte activitati inrudite.

SERP
(Search Engine Result Page) Pagina de rezultate a motorului de cautare

Siphoning
Un nume generic folosit pentru a descrie toate tehnicile folosite pentru a fura trafic de pe un website. De exemplu folosirea unei alte marci in titlul website-ului.

Spammer
Cel ce foloseste tehnici de spam pentru a influenta rezultatele motoarelor de cautare.

Spider, Spyder
O parte din search engine care se ocupa cu navigarea pe net, colectionand url-urile si indexand cuvintele cheie si textul fiecarei pagini gasite. Cei mai importanti spideri sunt Slurp (spider folosit de Inktomi), ArchitextSpider (spider folosit de Excite). Actiunea de navigare, colectare si indexare de cuvinte cheie se numeste spidering.

Splash page
O pagina web care apare inainte ca vizitatorul sa intre efectiv pe website. Paginile splash sunt de multe ori pagini web ce contin un mesaj de intampinare, un link de genul "Apasati pentru a intra pe website" sau pagini ce contin animatii flash . Aceste pagini splash sunt considerate de multa lume pagini fara importanta, ele nu sunt utile din punct de vedere al optimizarii web (SEO).

Stop Word
Un cuvant ce este ignorat cand se face o cautare pe un motor de cautare. Exemple de astfel de cuvinte: get, I, me, the, in, you.

Unique vizitor
Un adevarat vizitator al website-ului. Serverul web inregistreaza adresa IP a fiecarui vizitator pentru a determina numarul real al acestora. Daca cineva viziteaza 20 de pagini ale website-ului, serverul va numara un unic vizitator (pentru ca paginile vizitate sunt associate aceleiasi adrese IP), dar va numara 20 de pagini accesate.

URL conversion
Tehnica folosita pentru a face url-urile unui website dinamic sa para ca fiind ale unui website static. In acest fel url-urile ce contin caractere de genul "?" si "&" sunt schimbate, de exemplu:
www.website.com/cart.asp?id=10&af=1024
vor deveni dupa url conversion:
www.website.com/cart.asp/id/10/af/1024,
si astfel sunt conforme cu niste reguli bine stabilite de unele sisteme. Pentru aceasta conversie este necesar accesul la server.

Viral marketing
Este o metoda ingenioasa de publicitate gratuita, care poate duce la cresterea traficului pe website. Este denumit viral deoarece functioneaza pe acelasi principiu ca si un virus. O persoana primeste materiale promotionale (articole, ebook) si le trimite mai departe cat mai multor oameni posibil. Spre deosebire de un virus, metoda aceasta nu este periculoasa. Ea include "refer-a-friend", "pass-it-on", "send-an-article", distribuire de ecards, ebooks si multe eltele. Exista modalitati prin care se poate implementa o strategie de viral marketing pe orice website.

Newsletter

Aboneaza-te pentru a beneficia de informatii proaspete din domeniul optimizarii web.Inapoi sus
Webmaxi.ro este listat in Director Web International, catalog web gratuit ce promoveaza website-uri internationale.