O afacere este o activitate cu caracter comercial care are ca scop obținerea unui profit prin vânzarea de produse sau prestarea de servicii.
Importul şi exportul unor mărfuri presupune o sumedenie de formalităţi precum şi o serie de etape ce trebuie îndeplinite, iar serviciile unui comisionar vamal sunt deosebit de valoroase în această situaţie, deoarece facilitează mult acest proces.
Pe lângă faptul că va creşte viteza vânzărilor, cumpărărilor sau pur şi simplu a tranzitului unor mărfuri prin ţară, logistica firmei va fi mult îmbunătăţită, aşadar nu mai sta pe gânduri şi optează din timp pentru un comisionar vamal.
Pe scurt, un comisionar vamal este o persoană juridică ce intermediază relaţia dintre vamă şi titularul unei operaţiuni de export sau import. Acest comisionar vamal va completa toate documentele care sunt necesare şi va calcula taxele ce trebuie plătite către stat.
În situaţia în care va trebui să prezinte mărfurile autorităţilor vamale acesta trebuie să le despacheteze şi ulterior, după ce au fost verificate, să le împacheteze întocmai cum erau înainte fără a aduce nicio stricăciune sau prejudiciu material bunurilor.
Pentru a evita apariţia unor situaţii în care mărfurile sunt deteriorate, un comisionar vamal va trebui să deţină echipamente speciale pentru transportul şi depozitarea lor. Pe lângă aceste echipamente un comisionar vamal are angajaţi speciliazati în operaţiuni cu mărfuri, iar profesionalismul acestora vă reduce la minimum riscul apariţiei stricăciunilor cauzate de manipulare.
Mai mult decât atât, spaţiile de depozitare ale unui comisionar vamal trebuie să respecte anumite reguli şi să ofere condiţii ideale pentru a conserva marfa şi a o păstra în starea iniţială.
Atunci când îţi doreşti să apelezi la serviciile unui comisionar vamal este foarte important să ai în vedere şi experienţa pe care acesta o are în domeniu, deoarece singura legătură juridică dintre importator sau exportator şi autorităţile vamale se face prin intermediul comisionarului. Acesta este persoana juridică ce are obligaţia de a duce la bun sfârşit toate cele ce se impun în cazul vămuirii mărfurilor.
În final mai trebuie menţionat că poate exista o reprezentare directă sau indirectă pentru operaţiunile vamale. Cea directă presupune că un comisionar vamal să acţioneze în numele şi pe seama altei persoane, în timp ce reprezentarea indirectă presupune că acelaşi comisionar vamal să ducă la bun sfârşit procesul în nume propriu, dar pe seama unei alte persoane.